А ля карт – a la carte (фр.) – ресторан з вибором страв по меню та оплатою за рахунком (на відміну від шведського столу, фуршету чи сет-меню).
Шведський стіл (буфет) – buffet style – вид харчування, при якому різноманітні холодні та гарячі страви, салати, десерти, фрукти та ін. виставлені у вільний доступ. Гості самі обирають частування на власний смак. Традиційний вид харчування для системи All inclusive (Все включено). Для шведського столу напої подають у склянках.
Сет-меню – фіксований набір страв, без можливості вибору.
Дрес-код – dress code – суворі вимоги до одягу гостей. У ресторанах та барах у готелях Туреччини, Єгипту, Іспанії гостям забороняється з'являтися в купальних костюмах, від чоловіків іноді потрібно носити штани, а не шорти. У деяких ресторанах a la carte потрібен костюм чи сукня (а не джинси та футболка). При організації святкових банкетів, особливо новорічних, адміністрація готелів також вказує дрес-код (наприклад, "вечірка в білому", маскарадний костюм та ін.).
Гезлеме - коржик, страва традиційної турецької кухні.
Узо (оузо, аузо) – ouzo, uso – грецька анісова горілка (не менше 20%, зазвичай 40-50%). Крім анісу, до складу узо входять інші ароматичні трави. УЗО зазвичай супроводжується закусками, такими як кондитерські вироби, восьминіг, салати і т.д. Подається у маленьких або вузьких та високих склянках, куди додається холодна вода з льодом. Після додавання води напій набуває характерного каламутно-білого кольору, завдяки анісу, що міститься в ньому.
Ракія - ракі - турецька виноградна горілка, зазвичай з анісом. Аналогічні міцні спиртні напої інших країн: болгарська ракія, угорська палинка, італійська самбука та грап арабський арак та ін.
Паелья – paella – тушкований рис з овочами, морепродуктами та приправами, національна страва у Валенсії (Іспанія), де її традиційно їдять у неділю. Paella у каталонській мові означає "сковорода для смаження" (від латинського patella).
Барбекю - BBQ, barbecue - приготування м'яса та овочів на ґратах над вугіллям, те ж, що гриль.